E-commerce: τι είναι και πώς ξεκινάω;
Δημοσιεύτηκε 8 Φεβρουαρίου 2024

Ο όρος e-commerce, συντομογραφία του electronic commerce (ηλεκτρονικό εμπόριο), περιγράφει όλες τις εμπορικές συναλλαγές στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς και της πώλησης αγαθών στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν περιλαμβάνει μόνο τις ηλεκτρονικές αγορές, αλλά και άλλους τομείς του ηλεκτρονικού επιχειρείν, όπως τραπεζικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου ή την εξυπηρέτηση πελατών. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, ο όρος e-commerce χρησιμοποιείται κυρίως για τις ηλεκτρονικές αγορές.
Πώς ξεκινάω e-commerce;
E-shop ή marketplace;
Το ηλεκτρονικό εμπόριο ταυτίζεται συχνά με την πώληση προϊόντων μέσω του δικού σου ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop). Υπάρχει όμως και το λεγόμενο marketplace model: εάν δεν θέλεις να ασχοληθείς με την αρκετά πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία κατασκευής ενός e-shop, πλατφόρμες όπως το eBay ή το Amazon μπορούν να αποτελέσουν μια καλή εναλλακτική λύση. Πολλοί προσφέρουν εκεί τα προϊόντα τους, ενώ οι πλατφόρμες αυτές φροντίζουν για μια ομαλή διαδικασία. Οι έμποροι μπορούν να εισάγουν τα προϊόντα τους στα δοκιμασμένα αυτά συστήματα και να προσεγγίσουν πελάτες από όλον τον κόσμο.
Αν θέλεις να ασχοληθείς με το e-commerce ως πωλητής, θα πρέπει επομένως να κάνεις μία επιλογή: Δημιουργώ το δικό μου e-shop ή πουλάω τα προϊόντα μου μέσω μιας πλατφόρμας marketplace;
- Δικό σου e-shop: Με το δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα, είσαι σε μια πολύ πιο ευέλικτη θέση, αλλά πρέπει να επενδύσεις αρκετό χρόνο και χρήματα για τη δημιουργία και τη συντήρηση του e-shop. Το πλεονέκτημα; έχεις τον απόλυτο έλεγχο του καταστήματός σου και διαχειρίζεσαι όλη τη διαδικασία. Επιπλέον, δεν πληρώνεις τέλη ή ποσοστά ανά πώληση σε τρίτους.
- Πλατφόρμες marketplace: Το Amazon και το eBay έχουν μαζί μερίδιο αγοράς 66% στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Κανένας από τους ανταγωνιστές τους δεν έχει πάνω από 2%. Όταν πουλάς μέσω μιας αγοράς όπως το Amazon ή το eBay, μπορείς να επωφεληθείς από τον τεράστιο αριθμό πελατών και να πουλήσεις τα προϊόντα σου, από την πρώτη μέρα. Ωστόσο, οι διαχειριστές των πλατφόρμων αυτών, κερδίζουν χρήματα από κάθε προϊόν που πουλάς, ενώ παράλληλα λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες επιτρέπονται οι πωλήσεις, κάτι που πιθανώς να περιορίζει την απόδοση του καταστήματος σου.
Καθώς και τα δύο μοντέλα έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, συνιστάται να εργαστείς με έναν συνδυασμό του δικού σου ηλεκτρονικού καταστήματος και των πλατφόρμων marketplace. Μπορείς αναμφίβολα να βρείς πελάτες πιο γρήγορα στις καθιερωμένες αγορές των marketplace, αλλά ένα δικό σου e-shop θα προσφέρει περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα.
Στην Κotle.gr, κατασκευάζουμε το ιδανικό e-shop για εσένα και σε στηρίζουμε σε όλη την πορεία του. Μπορείς να δεις τις τιμές των πακέτων μας εδώ.
Τρόποι κατασκευής e-shop για κερδοφόρο e-commerce
Εάν θέλεις να ανοίξεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, το πρώτο βήμα είναι να διαλέξεις τον τρόπο υλοποίησης του καταστήματος. Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε ένα e-shop builder, ένα plugin για το Wordpress ή ένα custom self-hosted e-shop. Καθώς αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να αφιερώσεις χρόνο και να ενημερωθείς καλά, πρωτού επιλέξεις.
1. E-shop builder
Εάν διαθέτεις λίγα μόνο προϊόντα και θες ένα ηλεκτρονικό κατάστημα απλώς ως μια πρόσθετη επιλογή για τους πελάτες του καταστήματός σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα e-shop builder. Τέτοια συστήματα δεν απαιτούν γνώσεις προγραμματισμού, εγκαθίστανται γρήγορα και κοστίζουν ελάχιστα. Ωστόσο, στερούνται οποιαδήποτε ευελιξία και λειτουργικότητα. Και πάνω απ' όλα: το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν ανήκει σε εσένα, αλλά στον πάροχο του. Εάν ο πάροχος αλλάξει την επιχειρηματική του πολιτική ή αλλάξει τις τιμές του, το κατάστημά σου τίθεται σε κίνδυνο.
Αν αποφασίσεις να προχωρήσεις ούτως ή άλλως, μπορείς να μάθεις περισσότερα από παρόχους όπως το Shopify.
2. E-commerce plugin για WordPress
Εάν θέλεις ένα δικό σου ηλεκτρονικό κατάστημα, έχοντας τον πλήρη έλεγχο και σε οικονομική τιμή, μπορείς να αποκτήσεις ένα e-shop κατασκευασμένο με wordpress, με ένα έτοιμο theme και κάποιο plugin για e-shop, όπως το WooCommerce. Αποτελεί μια καλή λύση, συμβιβάζεσαι όμως με ένα κατάστημα που είναι πιο τυπικό και δεν ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό.
3. Custom e-shop
Εάν θέλεις να πουλήσεις πολλά προϊόντα και να αυξήσεις τις πωλήσεις σου στο διαδίκτυο, τότε δεν μπορείς χωρίς κάποιο επαγγελματικό custom λογισμικό για e-shop. Ένα καλό custom ηλεκτρονικό κατάστημα, μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως όσον αφορά τον σχεδιασμό και μπορούν να προστεθούν επιμέρους λειτουργίες και να ενσωματωθούν πολλαπλοί τρόποι πληρωμής, όπως πληρωμή με κάρτα, Paypal, άτοκες δόσεις κ.ά.
Στην Κotle.gr, σου προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις κατασκευής e-shop, για κάθε πορτοφόλι. Μπορείς να δεις τις τιμές των πακέτων μας εδώ.
Τρόποι πληρωμής στο e-commerce
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, η επιλογή του σωστού τρόπου πληρωμής είναι ο καθοριστικός παράγοντας επιτυχίας ενός ηλεκτρονικού καταστήματος. Εάν δεν προσφέρεται ο τρόπος πληρωμής που προτιμά ο πελάτης, η αγορά συχνά ακυρώνεται. Ποιοί είναι όμως οι πιο δημοφιλείς τρόποι πληρωμής για τα e-shop;
Κάθε πάροχος που προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών (π.χ. Paypal) έχει διαφορετικό μοντέλο κοστολόγησης, αλλά ο βασικός κανόνας είναι ότι ένα μικρό ποσοστό κάθε ηλεκτρονικής συναλλαγής, καταβάλλεται στον πάροχο αυτών των υπηρεσιών. Η επιλογή του σωστού πάροχου είναι ένα σημαντικό βήμα κατά τη δημιουργία μιας επιχείρησης e-commerce και, επομένως, θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά.
E-commerce marketing
Δεδομένου του τεράστιου ανταγωνισμού, ένα e-shop από μόνο του δεν είναι πλέον αρκετό για να αποφέρει μεγάλες πωλήσεις στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Χωρίς στοχευμένα μέτρα προώθησης, λίγοι μόνο χρήστες θα το βρουν. Η λύση: digital marketing.
Οι πιο σημαντικοί μέθοδοι digital marketing είναι:
- Search Engine Marketing (SEM): βελτιστοποίηση για μηχανές αναζήτησης - SEO (τι είναι το SEO;) για τα μη πληρωμένα αποτελέσματα αναζήτησης και διαφήμιση μηχανών αναζήτησης - SEA, για τα πληρωμένα (χορηγούμενα) αποτελέσματα αναζήτησης.
- Affiliate marketing.
- E-mail marketing.
- Social media marketing (Facebook, Instagram, Tiktok, κ.ά.).
- Διαφήμιση προβολής (display advertising).
Από τα παραπάνω, το SEO και το Social media marketing είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για περιορισμένους προϋπολογισμούς, μπορούν όμως να σε βοηθήσουν σημαντικά στο να διαφημίσεις το ηλεκτρονικό κατάστημά σου.
Web analytics: μέτρηση αποτελεσμάτων marketing
Μόλις ξεκινήσεις τις πρώτες σου εκστρατείες digital marketing, μπορείς να μετρήσεις την επιτυχία των εκστρατειών σου σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία analytics, όπως το Google Analytics που παρέχουμε στα e-shop που κατασκευάζουμε. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του e-commerce: η επιτυχία των διαφημίσεων στις τηλεοράσεις, τις εφημερίδες ή στα φυλλάδια μπορούν να μετρηθούν και να ελεγθούν σε περιορισμένο μόνο βαθμό.
Στο digital marketing, κάθε επισκέπτης αλλά και κάθε κλικ ενός χρήστη στο e-shop σου, μπορεί να μετρηθεί και να αναλυθεί. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξει ένα συμπέρασμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της κάθε μεμονωμένης διαφημιστικής καμπάνιας και η εκστρατεία αυτή μπορεί να προσαρμοστεί ή και να ακυρωθεί, ανάλογα με τις ανάγκες σου.
Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του e-commerce
Πλεονεκτήματα:
- Ταχύτητα: οι αγορές μπορούν να πραγματοποιηθούν και να ολοκληρωθούν χωρίς καμία καθυστέρηση - το προϊόν φτάνει στον πελάτη πολύ πιο γρήγορα.
- Συνεχής λειτουργία: Οι πελάτες μπορούν να παραγγέλνουν όλο το εικοσιτετράωρο και δεν δεσμεύονται από τις ώρες λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων.
- Ευκολία: οι πελάτες μπορούν να ανακαλύψουν και να μάθουν για τα προϊόντα που προσφέρονται, να επιλέξουν το επιθυμητό προϊόν και να το πληρώσουν, εύκολα, όπου κι αν βρίσκονται.
- Απόσταση: οι πελάτες μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα για τα οποία ενδιαφέρονται, χωρίς να νοιάζονται για την τοποθεσία και την απόσταση του φυσικού καταστήματος.
- Γρήγορη εξυπηρέτηση: πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα προσφέρουν έως και 24ωρη εξυπηρέτηση - γρήγοροι χρόνοι απόκρισης στα προβλήματα και στις ερωτήσεις των πελατών.
- Τιμές: καλύτερες επιλογές σύγκρισης τιμών και προϊόντων.
- Υψηλή ικανοποίηση των πελατών.
- Υψηλή αποδοτικότητα: οι ηλεκτρονικές αγορές όχι μόνο επιταχύνουν τη διαδικασία της πώλησης, αλλά μειώνουν και το κόστος προσωπικού.
Μειονεκτήματα
- Πολύπλοκη υλοποίηση, που απαιτεί ειδικούς με γνώση στα e-shop.
- Απαιτείται χρόνος και κόστος για διαφήμιση.
- Η κατασκευή του περιβάλλοντος πληρωμών και η ασφάλεια των δεδομένων είναι πολύ σημαντικά.
- Υψηλός ανταγωνισμός.
- Δεν υπάρχει εξατομικευμένη προσέγγιση των πελατών, έλλειψη προσωπικών συμβουλών.
Νομοθεσία για το ηλεκτρονικό εμπόριο
Οι φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών καταστημάτων, πρέπει να συμμορφώνονται με μια σειρά νομικών προϋποθέσεων, κατά τη δημιουργία και τη διαχείριση του καταστήματός τους. Αυτό εξυπηρετεί ιδίως την προστασία της ασφάλειας των δεδομένων των πελατών.
Provider identification: Κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα απαιτεί μια νομική επιγραφή που περιλαμβάνει όλες τις υποχρεωτικές πληροφορίες.
Γενικοί όροι και προϋποθέσεις (Terms and Conditions): Αν και δεν κατοχυρώνεται νομοθετικά, είναι λογικό οι φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών καταστημάτων να δημιουργούν γενικούς όρους και προϋποθέσεις για το δικό τους κατάστημα. Αυτοί καθορίζουν κανονισμούς σχετικά με την πληρωμή, την αγορά κλπ. Ο πωλητής πρέπει να διασφαλίζει ότι ο πελάτης έχει διαβάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις πριν ολοκληρώσει την αγορά.
Δικαίωμα ακύρωσης και πολιτική ακύρωσης: Ο καταναλωτής έχει προθεσμία ακύρωσης εντός 14 ημερών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακυρώσει την αγορά εντός αυτής της περιόδου. Οι πωλητές πρέπει να παρέχουν την πολιτική ακύρωσης στον ιστότοπό τους και να επιβεβαιώνουν ενεργά ότι ο πελάτης την έχει διαβάσει, πριν από την ολοκλήρωση της αγοράς.
Προστασία προσωπικών δεδομένων και πολιτική απορρήτου: Μια πλήρης πολιτική απορρήτου είναι υποχρεωτική για κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα. Ο διαχειριστής του καταστήματος πρέπει επίσης να διασφαλίσει ότι τα αντίστοιχα μέτρα προστασίας δεδομένων εφαρμόζονται αναλόγως.
Κουμπιά που συμμορφώνονται με τη νομοθεσία: Η διατύπωση του κουμπιού "Παραγγελία" πρέπει να συμμορφώνεται με τις νομικές απαιτήσεις ("Παραγγελία τώρα με χρέωση", "Αγορά", κλπ.).
Πληροφορίες για τις τιμές και τα έξοδα αποστολής: Οι πληροφορίες για τις τιμές πρέπει να είναι πάντα σωστές και πλήρεις. Αυτό σημαίνει ότι ο ΦΠΑ και τα έξοδα αποστολής πρέπει υποχρεωτικά να διατυπώνονται.
Χρόνοι παράδοσης: Τα προσφερόμενα αγαθά πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα και να μπορούν να παραδοθούν εντός λίγων ημερών. Εάν τα προϊόντα δεν μπορούν να παραδοθούν εντός πέντε ημερών, ο πωλητής πρέπει να αναφέρει τον μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης.
Εξαντλημένα προϊόντα: Η προσφορά εξαντλημένων προϊόντων χωρίς καμία ένδειξη δεν επιτρέπεται - τέτοιες προσφορές θεωρούνται νομικά παραπλανητικές και χαρακτηρίζονται ως "προσφορές παραπλάνησης". Αυτό συνιστά παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού.
Όρια παράδοσης: Εάν παραδίδεις αγαθά σε άλλες χώρες της Ε.Ε., πρέπει να τηρείς τα όρια παράδοσης ανά χώρα για τη σωστή δήλωση του ΦΠΑ.
Ενημερωτικό δελτίο: Οι καταχωρίσεις ενημερωτικών δελτίων (newsletter) απαιτούν διπλή επιλογή συμμετοχής και το ίδιο το ενημερωτικό δελτίο πρέπει να περιέχει ένα κουμπί διαγραφής του παραλήπτη από τη λίστα ενημερωτικών δελτίων.
Συμπέρασμα: είναι το e-commerce κατάλληλο για εσένα;
Tο ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να σου προσφέρει πολλές ευκαιρίες, ως επιχειρηματίας. Παρόλο που έχει και κάποια μειονεκτήματα, τα πλεονεκτήματα του να ανοίξεις ένα ηλεκτρονικό κατάστημα υπερτερούν των μειονεκτημάτων.
Στην Κotle.gr, κατασκευάζουμε το e-shop σου και σε στηρίζουμε σε κάθε βήμα σου. Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο 211 735 6603.